Rotmos och fläsklägg

Idag blev det min absoluta favoritmaträtt, rotmos och fläsklägg. Det är verkligen en maträtt som jag förmodligen skulle kunna äta varje dag i en vecka. Det är dock sällan jag lagar det för att det tar sådan tid att koka lägget och det ger ganska lite kött. 
 
Det finns säkert massor av olika varianter på hur man tillagar det bäst. Här är rotmos och fläsklägg på mitt sätt. 
 
Jag gör alltid extra mycket rotmos när jag ändå håller på. Fläsklägget lät jag koka i ca 2,5 timme idag. 
 
 
 
1 st Rimmat fläsklägg 
1 stor gul lök
pepparkorn
Lagerblad 
Salt
 
Jag gjorde mos på 
4 mindre kålrötter
4 stora potatisar
4 mellan morötter 
Salt
2 msk senap
 
1. Börja med att lägga fläsklägget i en stor kastrull ihop med klyftad gullök, några pepparkorn och lagerblad. Fyll upp med vatten så lägget täcks ordentligt. Jag brukar ha i ganska mycket extrassalt, men det är en smak sak. 
 
2. Koka lägget tills köttet börjar lossna från benet. Ju längre det får koka ju lättare blir det att få bort från benet. Tiden beror på hur stort lägg man har. Jag tycker köttet är klart när benen sticker upp ur köttet. Ungefär som att köttet har dragit ihop sig runt benpiporna. 
 
3. När köttet har kokat i en timme börjar jag med att skala kålrötterna och skär i mindre bitar. I med bitarna i en stor kastrull och fyll på med vatten. Ta en stor kastrull så du får plats med potatisen och morötterna också. Annars kan man ta flera mindre kastruller. 
 
4. Låt kålrotten koka 20-30 minuter. Under tiden kan man skala och dela potatis och morötterna. Ha sedan i dom med kålrötterna och koka allr mjukt. Kokar det sönder är det inte hela världen. 
 
5. När allt är mjukt häller jag av allt i ett durkslag. Man kan hälla av vattnet men jag vill att det ska droppa av ordentligt. Ner med allt i en stor kastrull eller en skål och mosa allt med potatisstöten först. Ha i lite av spadet som lägget kokar i. Sedan kör jag med elvispen för att få moset lite slätare. Vid behov kan man ha i mer vätska från lägget. Smaka sedan av med salt och lite peppar om det behövs. Jag har i kanske 2 msk senap också, men det är helt valfritt. 
 
6. Ta upp fläsklägget och börja med att skära bort svålen och överflödigt fett. Skär köttet i lagom stora bitar. 
Smaklig måltid! 
 
 
 
 
  
Follow my blog with Bloglovin
fläsklägg - husmanskost - kålrot - morot - potatis - recept - rotfrukt - rotmos - rotmosochfläsklägg