Struvor
Strax innan jul provade jag att göra struvor för första gången. Jag tyckte det var riktigt roligt faktiskt.
Det är ju lite pyssel med att doppa järnet och sedan fritera. Men fortfarande riktigt roligt.
Först gjorde jag en smet som inte alls blev bra. Den gick inte att få bort från järnet när man friterat färdigt struvan.
Men hittade detta recept någonstans som jag tyvärr inte kommer ihåg.

Ingredienser
1,5 dl Vetemjöl
1,5 dl Mjölk
2 Ägg
1 tsk Strösocker
1 nypa Salt
1 tsk Vaniljsocker
Rapsolja till fritering
Strösocker att doppa struvorna i
Struvjärn
Hushållspapper
1. Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Låt den stå och dra (svälla) någon timme. Denna sats räcker till ungefär 25 stycken struvor.
2. Hetta upp oljan långsamt till ca 180 grader. Använd helst termometer, men har man ingen kan man prova med en brödbit. Brödbiten ska bli guldfärgat på ca en minut. På våran häll är effektsteg 6 av 9 lagom.
3. Häll smeten i en mindre skål som inte har så höga kanter. Den ska vara ungefär lika stor som struvjärnet.
4. Stoppa ned struvjärnet i den varma oljan för at hetta upp det.
5. Doppa järnet i smeten men inte så att hela formen blir täckt. Utan bara upp till kanten, annars blir det svårt att få loss struvan från järnet. I med et i oljan och fritera 1-2 minuter. Eller tills dom har fåt en fin färg som man själv är nöjd med.
6. Låt oljan rinna av. Använd en gaffel för att försiktigt lossa struvan från järnet. Låt struvan ligga på hushållspapper en stund. Sedan doppa i socker.
7. Man kan värma på järnet lite igen innan man doppar den i smeten igen. Men jag upptäckte att det inte behövdes efter varje gång. Även här får man prova sig fram lite.
Jag har upptäckt iMovie i telefonen så jag gjorde då ett litet snabbt klipp. Inte det bästa kanske men man ser på ett ungefär hur man ska göra.