Småländska kroppkakor

I tisdags gjorde jag kroppkakor. Mest för att jag har varit sugen på det hur länge som helst 
Kroppkakor är sån bra mat att göra en stor mängd och frysa in. Hade jag haft större frys hade jag gjort många fler än vad det här receptet bjuder på. 
 
Jag skulle rekommendera att göra en dubbel sats av potatisdegen. Fick väldigt mycket fyllning över när jag var klar. Då tycker jag att jag fyllde kakorna rätt generöst för att ändå vara så små. 
 
 
 
Ingredienser
½ kg Kokt Kall Potatis
2 Ägg
5 dl Vetemjöl
½ tsk Salt
 
Fyllning
500g Rimmat Fläsk 
1 Stor Gul Lök
2 msk Malen Kryddpeppar
1 tsk Vitpeppar
 
 
1. Fyllning: Tärna fläsket, Skala och hacka löken fint. Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar. Låt fyllningen rinna av i en nätsil. Förvara i kylen tills det är dags att använda. 
 
2. Pressa potatisen. Knäck två ägg och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att degen blir torr och fast. Arbeta snabbt ihop degen. 
 
3. Gör en rulle av degen och skär den i lagom stora bitar. Rulla bittarna till bollar och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp mycket vatten i en stor kastrull med några tsk salt. Sjud några kroppkakor i taget. Det tar ca 10 min. Jag låter kroppkkakorna ligga kva en stund när dom flytit upp till ytan. Ta upp med hålslev. Servera med skirat smör och lingon. 
 
 
 
 
 
 
Kroppkakor