Äggakaka och stekt fläsk

Var iväg till Mellbystrand över midsommar och umgicks med vänner. 

På midsommardagen åkte Martin och jag ut på utflykt. Vi hamnade i Mölle och käkade sen lunch på Hotell Kullaberg.

Martin beställde kanske Sveriges största räkmacka och jag äggakaka. 
Fastnade för äggakaka och fläsk jag. Så idag lagade jag det här hemma. 

Först trodde jag att man skulle grädda den i ugn som en ugnspannkaka. Men det var i stekpanna det skulle tillagas i. 

(null)

Ingredienser
7 Ägg
1,5 dl Vetemjöl
6 dl Röd Mjölk
Salt
Peppar
Smör

Tillbehör
Knaperstekt fläsk


1. Vispa ägg, vetemjöl, mjölk, salt och peppar till en slät smet. 

2. Stek fläsket i en stekpanna som du orkar lyfta med en hand. Gjutjärn är ett plus. Men det är väldigt tungt. Gärna ett lock som passar också.  

3. Håll fläsket varmt i ex ugnen på låg temeperatur. 

4. Häll i smeten i stekpannan och låt den tillagas på medelhög värme. Använd en stekspade att göra hål i smet som stelnat så att lös smet kommer ned och kan stelna. 

5. Tillaga tills den blir så pass gräddad att du kan vända kakan. Sätt på ett lock och vänd panna så kakan hamnar på locket. 

6. Ha i en klick smör innan du lägger i kakan igen.  

7. Lägg i kakan igen med den ogräddade sidan nedåt. 

8. Stek färdigt och servera med fläsket och lingon. 


Jag använde mig av både svart och vitpeppar efter vad jag tycker är bra. 
Går alltid att krydda efterråt också. 

Smeten ser ju inte mycket ut för världen. Men tålamod och lite pyssel så blir det bra.

Efter att ha vänt den. Inte så pjåkigt för att vara första gången.


Smakar som pannkaka fast ändå inte. Kan rekommendera att testa iaf. 
Fläsk - Lingonsylt - Stektfläsk - Ägg - Äggakaka