Brunkeberg’s Kanelbullar

Bakade bullar idag. Det här är mina favoritbullar och dem jag minerar alltid gör när jag gör bullar. 

Ta fram smöret i tid så det verkligen hinner bli rumstempererat. 


Ingredienser
25-35 st
75g Jäst
500g Kall Mjölk
1200g Vetemjöl
200g Strösocker
200g Rumstempererat smör
20g Stötta kardemummakärnor
5g Salt

Fyllning
200g Rumstempererat smör
100g Strösocker
75g Farinsocker
25g Malen kanel
15g Pressad citron

1 ägg till pensling
 Pärlsocker till garnering


1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser. Bearbeta degen ca 12-15 minuter. Den ska kännas smidig och elastisk. 
2. Låt degen vila i 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. 
3. Ha i alla ingredienserna till fyllningen och vispa till en fluffig smet. 
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. 
5. Kavla ut en bit i taget till en 3-4 mm tjock rektangel. 
6. Bred ut fyllning på rektangeln och rulla ihop på långsidan till en rulle. 
7. Skär rullen i lagom tjocka bitar. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar. Utan formar så lämna gott om utrymme för jäsning. 
8. Låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. 
9. Pensla med uppvispat ägg och ha på pärlsocker. 
10. Grädda bullarna i 10-12 minuter. 

Jag är ju ganska dålig på snurror och knutar. Så jag gör alltid snäckor.
Gjorde några försök på snurror. Men det ser mer ut som någon knop, haha.
Så det blev en liten blandning av knopar och snäckor. Men knoparna smakade väldigt bra ihop med kall mjölk.

Bakar det mesta sötebröd efter recepten i denna bok. Värd varenda öre. Så kan rekommendera att köpa om ni trillar över den.

HeléneJohansson - brunkebergsbageri - brunkebergskanelbullar - bulldeg - kanel - kanelbulle - kardemumma